jueves, 19 de marzo de 2009

. . . . . . A SEGADA . . . . . . .



A segada era un dos traballos que marcaba un particular relevo na mente dos nosos antepasados. Como todos os outros, era feito manualmente, o que obligaba a que fose preparada e anunciada case o milímetro e ca debida antelación. Os invitados a segada eran normalmente familiares e amigos próximos.

Cuando esta era grande e non se podía faer ca xente da casa, había que chamar un “rancho” normalmente portugués, era entonces cuando se faia a previsión do número de “pousadas” (número de mollos) a coller, era cuando se calculaban as personas necesarias entre seitureiros (segadores) e atadores para que fose feita no menor tempo posible, en alguns casos duraba un, dous ou tres días. Cuando un acababa, xa había outro veciño a espera do rancho para empezar a sua.

Desde o nacer o por do sol, apenas con interrupcions para matar o bicho (pequeno almorzo) e xantar, os cuales teñen lugar nuha determinada leira previamente acordada, onde as mulleres da casa acudían cargadas cas potas do caldo, co polo guisado e cos garrafons do viño. O rancho vai duha leira a outra cantando e con alegría constante. Faíanse apostas, discutían o número de regos que cada un segaba, quen era o mellor segador, quen ataba mellor.

O final de segar unha leira chegaba o momento esperado de recoller os mollos para a roda, feita normalmente no medio da finca, onde quedaban sobre postos uns sobre outros cas espigas para arriba e o sol para un perfecto secado.

Cuando se acababa a segada, o rancho faía o “ramo” da segada, que logo era levado por un dos segadores, que en conxunto de todos os demais entonaban cánticos hasta a porta do “patrao”, a quen llo entregaban para que fose exposto públicamente, normalmente puñase no corredor.

Como agradecemento polos cánticos e por acabar o traballo, era entonces cuando o patrón sacaba o garrafón de viño e lles daba de beber os segadores. O garrafón iba de boca en boca sin descanso.

Logo chegaba a hora da cea, que normalmente prolongábase hasta altas horas, entonces era cuando chegaban as discursións……. Si tal leira tiña dado mais pousadas ou menos que o ano pasado. Si fulano e mellor que mengano, en fin…… todo un revoltallo de asuntos, sendo sempre o mesmo fondo, que non e outro que a competición entre labradores.

Tamén era frecuente que os segadores se liaran entre eles, ou con membros de outros ranchos, sacaban os gadaños e alguhas veces chegaban a lesionarse nestes enfrentamentos.



2 comentarios:

  1. Hola!soy la nieta de Amando, que no sé si es el de la foto??me lo puedes confirmar?y si es podrías poner la foto un poco más grande?Gracias!!
    Muy bueno el blog!!:D

    ResponderEliminar
  2. Hola, el de la foto no es tu abuelo, esa foto se hizo cuando ya no se hacian las segadas a mano. Un saludo.

    ResponderEliminar